Őrjöngő Farkas 2009.11.30. 11:58

LANPARTI

Ezen a hétvégén fordult elő első alkalommal, hogy a számítógépes partik évtizedes hagyománya megtört számomra, és nem vettem részt a társaságunk által tartott egyik nagyszabású bulin a kalocsai Duna-parton. Felnőtt vagyok, és így alakult, sebaj, sokkal fontosabb dolgokra kellett most figyelnem – de azért...                            

Talán 1998-99 körül kezdődhetett.

Age of Empires 2, Soldiers of Fortune 2, Joint Operations, C&C, Black Hawk Down. És tucatnyi más, sokkal jelentősebb játék.

A helyszínek.

Kőbánya, nyár eleje. Zuhog az eső, mojitót iszunk, Patus órák óta főzi az indiait. Gera repülős játékkal játszik, a többiek motorversenyt néznek. Medic próbál a hírnevéhez méltó mennyiségűt zsörtölődni, de alig tudja leplezni, hogy házigazdaként is pompásan érzi magát. Alec gépe rendetlenkedik (ritka eset...).Tele van velünk a kis lakás. A falon mindenhol könyvek és DVD-k. COD4, közben Patus elalszik.

Nyaraló a Szelidi-tó partján, késő ősszel: esik az eső, egy lélek sincs az üdülőfalu néptelen utcáin. A teraszon halomban a sáros cipők, odabent izzik a vaskályha. Ginnel öblögetek, fáj a fogam, Flatout 2-t játszunk, és nagyokat röhögünk a poénos roncsderbin. Éjjel egy-egy pohár Jagermeisterrel kilépünk a szállingózó hóba. Van valami extra hangulatos abban, ahogy a nyaralóházak júliusi napokról álmodó élettelen seregében mozgást és vidámságot viszünk egyetlen utcába.

Fish ötödik emeleti, sokszobás lakása a Békásmegyeri lakótelepen. Tél van. Az öcsém még kiskamasz, most jött partira először: két napja nem aludt, és mindjárt indul a vasárnap délelőtti angolórára, de nem adja fel, üveges szemmel markolja az egeret. Medic társaságában vásároltunk be az út túloldalán levő boltban, a szinültig rakott bevásárlókocsit áttoltuk az úttesten, aztán a lifttel fel a lakásba. Cossacks: Back To Wart meg SOF 2-t (a hírneves McDonald's pálya...) játszunk reggel hatig.

Tavasz Óbudán, Kismukk hangulatos bérleményében a hegyoldalban. Alig találni parkolóhelyet a meredeken emelkedő kis zsákutcában. Az időjárás kegyes hozzánk, hétágra süt a nap – nem is gondolná az ember, mennyit ad az időjárás egy lanparti hangulatához, holott szinte végig a szobában ülünk. "Nem figyeltek oda semmire", mondja epésen Kismukk, aztán felteszi párnázott fejhallgatóját, és nem figyel oda semmire, hiába üvöltözünk neki. A Márki Kismukkal veszekszik, ez az első eset, hogy ezt a higgadt úriembert a haragtól dadogni látjuk, nagyon vicces. Később a teraszon szivarozunk, és hülye fényképeket csinálunk egymásról a csillagfényes estében. Company Of Heroes, amerikaiak ütköznek meg németekkel Normandia sövényeinek útvesztőjében.

Sárga kővel kirakott kispesti utca, Patusék már olyan szépen felújították a lakást, hogy nyilván mindjárt el is adják. Reggel az ablak alatti kisbolt előtt hangoskodik a jónép. No One Lives Forevert játszunk, Alec fehér köpenyes, szemüveges tudósként rohangál a pályán, és mérgezett parfümmel üldözi gépfegyveres ellenfeleit. Alkonyatkor Patussal az ajtajuk előtti gangon szívjuk a piros Gauloises-t, alattunk zsebkendőnyi pázsiton áll az öreg Skodája, ami lassan beázik a szemerkélő esőben. Itt érzem először, hogy ezek a lakások messze nem csupán falak, bútorok meg teraszok, kertek számomra, hanem dimenziókapuk: nem csak a lombokon átszűrődő naplementét meg az udvari sufnik körvonalait, vagy a konyha képét, vagy a billentyűzeteket, kávéfőzőket, kanapékat, pizzás dobozokat látom, ha rájuk gondolok, hanem pályákat is bőven, virtuális világokat, francia kisvárosokat, meseország zöld gyepét, ahogy egy lejtőn lezúdulnak a rohamozó dragonyosok, észak-afrikai tengerpartok fehér épületeit a holdfényben, az előtérben a karabély csövével, szétlőtt közel-keleti sikátorokat az M4-es irányzékán keresztül.  

Füredi úti lakótelep, este van. Medal of Honor Allied Assault: ez az első próbálkozásunk vele, le vagyunk nyűgözve, Medic egy templomtoronyból szórja az áldást lefelé, én egy bombatölcsérben kuporogva lövöldözök felfelé. Este lelépek egy kicsit: Mollyval randizom a Jeszenák utca végén, a villamosmegállóban, de a többieknek azt mondom, a nagyszüleimhez kell átszaladnom: mind ismerik az akkori barátnőmet, így erkölcstelennek érezném a vállukra rakni ezt a terhet.

Ráckeve, Fish átépítés alatt lévő rezidenciája. Egy stégen isszuk a tokajit az álmos novemberi napsütésben. Ráz a hideg, valószínűleg lázas vagyok, de elmegyek kocogni a Márkival, bár mindenki kiröhög, hogy csak botladozom, mint egy pingvin. Az új kandalló egyelőre csupasz vas, de Fish jól bedurrantotta. Far Cry 2-t játszunk, szép az afrikai táj, de a játék maga csalódás.

A Szőke nagy legénylakása a Körúton: ez volt tradíciónk egyik szülőhelye. Gonosz öregasszonyok laknak a körfolyosókon, dühösen bámulnak a korlátot szorítva, nem engedik, hogy a Szőke (szülei) számára fenntartott parkolóhelyre álljunk bármelyik kocsival is, mert nem egyezik a rendszám, ami ki van írva. A Szőkének csak egy mondatot kéne mondania, de int, hogy hagyjuk, nem mer vitatkozni velük. Viszont remek pizzát süt a konyhában, melyet felújítás után többször is teljesen eláraszt vízzel a felettük lakó homályos identitású izraeli cég. Serious Samet játszunk, Melas boldogan nevet, miközben géppisztollyal irtja a rémbikákat az egyiptomi sivatagban. Szombat délelőtt életemben először megyek kondizni Patussal: kicsit tartok a dologtól, de nagy élmény. Pénteken és vasárnap jókedvűen cipeljük fel-le a nehéz CRT monitorokat az impozáns, nagypolgári lépcsőházban. Pár órán át Operation Flashpointot játszunk, de Melas mindig veszélyezteti a küldetést, mert az ellenség helyett autók és traktorok eltulajdonítására koncentrál, aztán nekivezeti őket a döbbent orosz őrjáratoknak.

Alec sokadik albérlete, ezúttal a Déli Pályaudvar közelében. Pizzát rendelünk, egy macskával játszom a lépcsőházban. Alec pompás kávét főz, fahéjas cukrot tesz bele. Sor kerül életünk leghosszabb Cossacks: Back To War ütközetére Alec, Fish, a Márki, Medic és jómagam részvételével. Medicet súlyos gondok nyomasztják, még nem tudjuk, de ez egy hosszú, nehéz időszak kezdete nála – de persze sikerrel túljut rajta, hiába próbáljuk a Márkival kéthetente visszarántani a kétségbeesésbe a Tóth Árpád sétányon és a közeli könyvesbolt-kávézóban zajló hosszú beszélgetések során.

Kalocsai Duna-part, évente egyszer. Elhanyagolt, régi üdülő egy nagy kert közepén. nyárfalombok susogása, máskor fütyülő téli szél. A félelmetes kalocsai csapat: Tuli bácsi, Rambókókusz, Géza, Baba, Turbógábor és a többiek. Fülsiketítő fegyverdörgés, vad káromkodások, rétessel, süteménnyel rakott tálcák a cserépkályha mellett. Pörköltfőzés az udvaron, mindenfelé fáradt katonák gubbasztanak, lépcsőn, farönkön, kisszéken, egy-egy gőzölgő tányér kajával és egy nagy karéj kenyérrel. Tankcsaták az orosz pusztán – Call of Duty: United Offensive. Lövészárokharc Tobrukban – Call of Duty 2. Telnek az évek. Call of Duty 4. Az egyik csapat a hídra helyezett bombát igyekszik felrobbantani, a másik hatástalanítani próbálja. Fish M4-essel rohamoz. Kismukk késsel öl. A Márki Heckler&Koch géppisztollyal oson. Medic távcsöves puskával arat. Én egy SAW könnyűgéppuskával fekszem a tetőn, amíg Baba le nem szed. Hideg kávé, hozzá cigi a sötét udvaron hajnali négykor, zúgó fejjel, a bejárat feletti villanykörte halvány fényében.

Négyhavonta egy kamaszos-férfias összeesküvés az elnőiesedett, gondokkal teli hétköznapok ellen. Az otthon maradt nők részéről mindig nagy áldozat egy-egy ilyen hétvége, ha már gyerek is van: és ezt nem felejtjük el nekik. És a buli sosem a helyszínen indul, hanem hetekkel korábban, amikor az első körímél megszületik egy munkával mérgezett hétköznap délelőtt a hivatalban, arról, hogy ki kiért megy el kocsival, ki hányra érkezik, és ki hány széket (asztalt, kábelt, elosztót) hozzon. Ellazulás. Csapatszellem. Felelőtlen jókedv.

„Ha tudod, hogy közel a vég, az egyfajta szabadság. Ilyenkor jó… Leltárt készíteni. Túlerőben vannak. Kisebb a tűzerőnk. Nem törődünk többé semmivel. Öngyilkos küldetés. De az évezrednyi háborúval beszennyezett homok és szikla emlékezni fog ránk. Mert a rengeteg rémálom közül ezt az egyet választottuk magunknak. Úgy megyünk előre, mint a Föld sóhaja. A szívünk tele erővel, és egyetlen cél lebeg előttünk.„

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orjongo.blog.hu/api/trackback/id/tr641562878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JanCsi 2009.11.30. 21:48:44

a valaha volt legrövidebb posztod. nulla karakter... és látod, senki sem vádolhat: nincs benne picsogás. :-))))

Fish, GoldFish 2009.12.03. 08:58:14

Jó és rossz volt olvasni!
Király, hogy milyen régóta létezik valami, ami összeköt minket, sok más mellett.
Király, hogy vannak helyzetek, amikor a félszavak is elegendőnek bizonyulnak.
Borzasztó, hogy telik az idő...
Borzasztó, hogy elpicsáztak minket legutóbb! :)

sirTelen (törölt) 2009.12.03. 22:15:45

Megsértődtem, szerény fotelos bulijaim már posztra sem érdemesek?
Azért ne feledjük az oly csodás op rendszereket sem. Felvonultattunk "életünk" során egy teljes kollekciót - sőt még olyat is, amiről Bill sem tudott (Alec a király). Volt gigantikus (most is van) ház, pöttömnyi skatulya, füstli és dán szalámi. Öregszünk, ezért retro bulit akarok !!!

Fish, GoldFish 2009.12.04. 10:15:29

@sirTelen: LOL, win95 + hálókártyák (alaplapi nem ér) installja, vagy menjünk tovább, tegyük hozzá a koax kábeles LAN-t is még? :)
Szintén nem ér a mobilnet (úgy könnyű drivert szerezni).
Mellesleg hogy lehetne elfelejteni azt a partit, Mr. Medic, csodás volt, mint mindegyik a maga nemében. Asszem Patus csak fél napot főzött? :)

Fogatlan Farkasunk tárgyi tévedéseit meg tudjuk be az írói szabadságnak... Valamint adjunk hálát, hogy a Márki még nem járt erre! :)

Őrjöngő Farkas 2009.12.04. 18:14:25

@Fish, GoldFish: Művészet és irodalom ez, nem dokumentálás. Nem különösebben törekedtem pontosságra, csak hangulatra.

Medic szívemnek oly drága partijait aznap délután, amikor a kisautózó gyerek mellett ülve a szőnyegen, naptárom hátlapjaira felfirkantottam e bejegyzést, egyszerűen kifelejtettem a villanásszerű benyomások közül. Viszont csináltam róla filmet, vaze!

Le Marquis 2009.12.06. 00:51:00

Ide először valami szarkasztikusat akartam írni és eszembe jutott nem is egy, de ezer gunyoros megjegyzés. De vannak szent dolgok, melyekkel nem ildomos viccelődni, vagy legalábbis illik megtartóztatni magunkat és nem áldozni az öncélúság oltárán. És mivel ezek a partik kedves emlékek, derűs félmosollyal emlékeztem rájuk, miközben a posztot olvastam. De a jövőbe tekintve újabbakat látok én a cybertér mátrixgömbjében...

Őrjöngő Farkas 2009.12.06. 12:14:43

@JanCsi: Mindkét állításod téves :-)

sirTelen (törölt) 2009.12.06. 19:30:58

@Őrjöngő Farkas: ez már barátság 8-))))))
A film nagy sikert arat könnyes szememnek, az emlékek rimékért kiálltanak

JanCsi 2009.12.07. 13:59:29

@Őrjöngő Farkas: a franc se gondolta, hogy végül írsz is valamit, hisz' mit lehet erről -annyit- írni?! ;) aszittem csak odabiggyesztetted a címet *lol*
süti beállítások módosítása